May 26, 2011

Kelate

For translation, ask Google :P


Assalamualaikum!




     Salam sejahtera buat teman-teman yang membaca. Apakah influenza yang melanda saya sehingga saya berubah arus angin menulis dalam Bahasa Melayu Malaysia yang sangat skema? Baiklah, keesokan hari, saya ada temuduga MeDSI dan saya telah mendapat tahu bahawa di dalam sesi temuduga tersebut, calon dikehendaki berbahasa Malaysia dan juga Inggeris. Maka, ini adalah satu latihan buat saya agar saya dapat berbahasa baku Malaysia dengan sehabis baik esok.


.................................................................................................

*Pandang bawah, tangan ke belakang, kuis kaki kat tanah

..................................................................................................

     Okay stop stop stop! I never really realized that my Bahasa Malaysia sucks when it comes to using it for conversations. I mean, using the standard baku one for formal conversations. All my life, the only language that I ever really spoken and be proficient with is BAHASA KELATE. Yes. 

     Hoooo, sayo ore ganu tapigak sebak sayo duk kawase BESUT hok jadi sempade Ganu nge Kelate mako sayo kecek kelate lahh. Maso sayo duk Kuate pong sayo takdoklah kecek Melayu standard bu ba bu ba situ sining mugo saing-saing rama ore Ganu, lebih kurea blako lah tuu. Saing-saing sebilik pong ore sini-sini jah mugo, takdoknyo nok kecek Melayuuuu bakuu. Kalu kecek nge saing-saing laing, bunying lah key elll sikik. Gitu jelaaa. Syo tulih blog dale bahaso ore putih ni pong koya-koya nok amal ilmu lah, mugo kito mulonyo blaja TESL. Mulo lahh. kekgi dok hau agi bulih ke dok ko gano. Intebiu esoklah, kito kelih lah gano gi. Doh pahtu gak, esok mulo ahh duk, "Errrr, errrr" mikei nok 'royak gapooo lah bia napok modeng sikik kecek key elll.

     Doh pahtu gak, lepah ni guano gamok la sayo nok kecek Melayu baku. Lamo ke habih pecoh boto-boto budu dumohh. Habehhh ahhh. Doh la ari ni baru nok siak segalo baga. Baso ore malah meme doh. Hahahahaha. Doh nok wat gano, meme ginilah sayo sebena. Pffffft. Ari ni baru nok susung sijil apo, baru nok cari baju mano nok paka esok, baru nok miki blako-blako, baru nok print gotu goni. Baru nok miki nok ambik chapter brapo lahh nok wak lolok ngaja esok. Haihhhh. Gapo-gapo pong, sayo tetak akea cubo wak hok terbaik. Maah lah post kali nih klate habih neh, biasoooo dohh. 

     Sayo make budu, sayo brehu pulut duye, sayo ore Ganu tapi gak, sayo kecek kelate. Sayo ialah sayo. Sekiea, trimo kasih. Jupo lagi laing hari bilo sayo normal sikik. Doakea sayo esok, sayo ni daroh gemuruh sikik. Koho-koho dulu neh, banyok kakloh agi nok siak. Negepek meta jah. Pahtu gak, gitu ah, laing ari lah pulok, tata ore kapung belog!

2 comments:

  1. ain..senasib lah kite bebdk tesl nie..
    at first org tu ckp.. "ceritakan tntng latar belankg anda" and i was like............siap boleh tnye org tu dalm BM ke BI?? *dgn muke slambe badak je* pastu dia soh ckp BM...fine.. habis kontrol cakap tu..ayat abeh tnggang langgang.. sbb dah hafal script yg BI pnye -.-

    anyway..i wish you all the best.. jgn terklua dialect klate sudoh :p selawat byk2

    ReplyDelete
  2. Yeah, sebab prepare English so bila kena cakap BM cam blurr la sket kan. Hahahaha.

    Thanks Rye, all the best for you too ;)

    ReplyDelete

They said she said